Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Ημερίδες και...μερίδες!

Για ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, όχι μόνο εμάς, αλλά κυρίως εμάς εδώ τους παραμεθόριους, ακόμη ψάχνονται οι αρμόδιοι, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω δημοσίευμα και προέκυψε από σχετική ημερίδα. Εν τω μεταξύ οι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να έρχονται, οι απαιτούμενες μερίδες να αυξάνουν και η "μηχανή του κιμά" να λειτουργεί κανονικά και να αλέθει φτηνό κρέας. Θα έλεγα- όσο κι αν ακούγεται κυνικό-ότι η ευρωπαϊκή μηχανή του κιμά, δεν μπορεί πια να κόβει "ακριβό"(τρόπος του λέγειν) λευκό κρέας, στόμωσε, και θέλει να αλέσει και σκούρο, φτηνότερο. ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ...(οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι λαθρομετανάστες που φθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης
Της Μαριας Δεληθαναση
Περισσότεροι από 120.000 παράνομοι μετανάστες φθάνουν ετησίως στην Ε.Ε. διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 10.000 πνίγονται στον δρόμο. Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών, οι επιχειρήσεις διάσωσης και ο καίριος ρόλος της Frontex στον συνοριακό έλεγχο παραμένουν επί της ουσίας ευχολόγιο.
Γι' αυτό, το νεοϊδρυθέν Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων προικίζεται με ένα δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει τη συστηματική διεξαγωγή διακρατικών επιχειρήσεων (Frontex), την υποστήριξη κρατών-μελών σε περιόδους αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών και την πρόληψη τέτοιων κρίσεων σε κράτη, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2007 συνελήφθησαν 10.961 αλλοδαποί, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όλο το 2006 ήταν 4.007 άτομα. Συγχρόνως, το 2007 έκλεισε με κατακόρυφη αύξηση των πνιγμών και αγνοουμένων στο ανατολικό Αιγαίο με περισσότερα από 120 άτομα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 19 το 2006. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τη δημιουργία Δικτύου Παράκτιων Περιπολιών και την ανάπτυξη προηγμένου τεχνολογικά συστήματος διαχείρισης συνόρων (με κονδύλια από την Ερευνα).
Κατά τη χθεσινή ημερίδα με θέμα τη «Φύλαξη, διάσωση και προστασία προσφύγων στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα» που συνδιοργάνωσαν η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας υπό την αιγίδα της Κομισιόν, τρεις «εμπλεκόμενες» πλευρές - τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μηχανισμοί επιτήρησης συνόρων και οι επιτελείς των Βρυξελλών- αποπειράθηκαν το δύσκολο έργο της συνάντησης σε κάποιο κοινό τόπο.
Μεγάλο αιτούμενο: με ποιον τρόπο οι συνοριακοί έλεγχοι και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν θα δημιουργούν τείχος σε αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες. Ο μειωμένος αριθμός αιτημάτων ασύλου πανευρωπαϊκά, ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται, δείχνει ότι η σύζευξη έχει αποτύχει. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε η νομική σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, «κάνουμε εκπτώσεις, υποχωρούμε σε αρχές που θέλουμε να προάγουμε στον πλανήτη».
Είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει εντέλει έναν πλοίαρχο να διασώζει μετανάστες σε διεθνή ύδατα, ούτε μια χώρα να υποδέχεται στο έδαφός της παράνομους μετανάστες. «Επειδή ποτέ δεν υπήρξε καθεστώς για την υποδοχή λαθρεπιβατών», σημείωσε ο πλοίαρχος Γκράχαμ Μάπλμπεργκ από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), «πλοίαρχοι ωθούνται στην αδιαφορία ή την απαλλαγή από αυτούς». Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Σπύρος Κουλοχέρης, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτά αιτήματα ασύλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα