Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Παρασκευή και 13, καταραμένη μέρα(;)

13-06-2008


«Με χαιρετισμούς στον ήλιο» ξορκίζουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο Μαϊάμι το άγχος που τους προκαλεί η δουλειά. Ξεχύνονται στις παραλίες και διαλογίζονται στη «στάση του λωτού». Με δεδομένη την κρίση της αμερικανικής οικονομίας, η επαγγελματίας δασκάλα της γιόγκα, Μπρίτανι Γκάνσον, κάνει χρυσές δουλειές. Ολοι έχουν ανάγκη από ολίγη εσωτερική ειρήνη και μερικά χαλαρωτικά «Ομμ».

Παρασκευή και 13: Η μαγική ημερομηνία της δεισιδαιμονίας

Φτύσατε στον κόρφο σας; Φορέσατε σκόρδο; Κουβαλάτε μαζί σας μπλε ματάκι; Σήμερα είναι Παρασκευή, 13 Ιουνίου, η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, η οποία γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνιφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.

Οι δοξασίες Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13. Αρχικά στη Βίβλο, βλέπουμε το δεκατρία να εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν. Εξάλλου, Παρασκευή ήταν η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός.Εν τω μεταξύ, πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξήςΗ αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από about.com, BBC

Στην πάνω φωτογραφία, που δεν έχει σχέση με το ορόσημο της γρουσουζιάς, πρόκειται για νέα μορφή άσκησης υπό τον τίτλο "ξορκίζοντας το άγχος της δουλειάς", όπου εργαζόμενοι παίρνουν τη στάση του λωτού όπως διαβάζετε(δεν γνωρίζω ακριβώς πώς είναι και γιατί, αλλά κάποια σχέση θα έχει με την λήθη). Τώρα βέβαια αν αυτό το παράδειγμα, αυτό το στυλ εξαπλωθεί και με το δεδομένο ότι δουλειά άνευ άγχους δεν υφίσταται, μας βλέπω όλους "λωτοστατούντες" να πηγαίνουμε από λουμπάγκο, διότι η στάση εμένα με κουράζει και που τη βλέπω στη φωτογραφία. Δεν ξέρω κατά πόσο ξορκίζει το άγχος της δουλειάς,δεν δοκίμασα να πω την αλήθεια ακόμη, αλλά μια οσφυαλγία δεν τη γλυτώνουμε.
Κατά τα άλλα, σήμερα είναι Παρασκευή και 13, κάποιοι φτύνουν τον κόρφο τους (θυμηθείτε και τον δικό μας Νίκο Σταυρίδη), προβαίνοντες σε διάφορες έτσι αντιγρουσουζικές ενέργειες κι άλλοι παραμένουν ανενεργοί θεωρώντας όλα αυτά δεισιδαιμονίες. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη κατηγορία, αυτών που-ίσως στο πολύ βάθος είναι προληπτικοί-θεωρούν τη μέρα ως την τυχερή τους ή τον αριθμό 13 σκέτο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα