Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

BLOG=Ελεύθερη έκφραση


Τούτες τις μέρες αυτός ο χώρος, στον οποίο εγώ είμαι μόνο τέσσερις μήνες, βάλλεται για προφανείς σκοπούς κάτω από έναν πανικό που καταλαμβάνει όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κάτι(μπλόγκερ και ευρύτερα διαδίκτυο)που δεν μπορούν να ελέγξουν, καλύτερα να χειραγωγήσουν.
΄Εχω σταχυολογήσει μερικές απόψεις γιαυτόν το χώρο, τι ενοχλεί και τι πρέπει να γίνει(τίποτα λέω εγώ, να μας αφήσουν ήσυχους να λειτουργούμε με αυτοέλεγχο και υπευθυνότητα), αλλά θέλω να "κοινωνήσω" μαζί σας(συνάδελφοι και επισκέπτες), μια στιχομυθία του παλαίμαχου κομμουνιστή Βασίλη Νεφελούδη λίγο πριν τον θάνατό του με τον ανιψιό του συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για το διαδίκτυο: Β.Νεφελούδης: "Μπορεί να υπάρξει λογοκρισία στο Ιντερνετ;" Χ.Χωμενίδης: Πιο δύσκολα από ό,τι οπουδήποτε αλλού". Και ο Βασίλης Νεφελούδης:"Ωραία,όσο επικοινωνούν ελεύθερα οι άνθρωποι, πάντοτε κάτι καλό προκύπτει".
Και οι γνώμες:
Η μπλογκόσφαιρα ανήκει στους μπλόγκερ
Χρήστες του Ίντερνετ και ειδικοί συμφωνούν ότι νομικοί περιορισμοί δεν χωρούν στο Διαδίκτυο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού, esaltou@dolnet. gr Καρολίνα Παπακώστα, karolina26@hotmail. com «Ο καλός μπλόγκερ θα πρέπει να είναι ειλικρινής και δίκαιος στη συλλογή, την αναφορά και την ερμηνεία των πληροφοριών. Ο “ηθικός” μπλόγκερ θα πρέπει να συμπεριφέρεται στις πηγές και τα θέματά του με σεβασμό. Να παραδέχεται τα λάθη του και να τα διορθώνει άμεσα». Αυτά είναι τα τρία κυριότερα στοιχεία του «άγραφου» νόμου του blogging παγκοσμίως. Αυτά ισχύουν και για την πλειονότητα των Ελλήνων ιστολόγων, οι οποίοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να ακολουθούν τον δικό τους «κώδικα δεοντολογίας» που βασίζεται στον αυτοέλεγχο. Δεν δέχονται ωστόσο την επιβολή αυστηρότερων νομοθετικών φραγμών, για την οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες.

Αρκεί ο αυτοέλεγχος Όχι στα περαιτέρω νομικά όρια και ναι στην επάρκεια του «εσωτερικού ελέγχου» που ασκεί η μπλογκόσφαιρα στον εαυτό της, λένε οι ειδικοί. Όπως τονίζει η κ. Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα μπλογκ τολμούν να αποκαλύψουν αυτά που δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθούν από τα μέσα ενημέρωσης. «Υπάρχουν μπλόγκερ οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να ανεβάσουν στην ιστοσελίδα τους πληροφορίες αντικειμενικές και ακριβείς. Τους νοιάζει απλά να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομα του μπλογκ τους». Όπως σημειώνει όμως, αυτοί είναι λίγοι. «Οι περισσότεροι ακολουθούν τον κανόνα που θέλει τον καλό μπλόγκερ να λέει την αλήθεια και μάλιστα να βάζει στην ιστοσελίδα του τα αντίστοιχα links που θα επιβεβαιώνουν την πληροφορία του».

«Όχι νέοι νόμοι»
«Τα μπλογκ είναι η δημοσιογραφία του πολίτη, αφού ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εφημερίδα με σχόλια και πληροφορίες που ο ίδιος θεωρεί σημαντικές», τονίζει ο δικηγόρος κ. Βασίλης Χιρδάρης. Όπως αναφέρει όμως, δεν χρειάζονται ειδικοί νόμοι για τους μπλόγκερ που ξεφεύγουν από τα όρια. «Θα είναι το λιγότερο ανούσιο να στερείς από το άτομο την ελευθερία έκφρασης και λόγου. Εάν κάποιος θίγεται από τα όσα γράφονται σε κάποιον ιστοχώρο μπορεί να προβεί σε μηνύσεις, κάτι το οποίο προβλέπει η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία. Το να χτυπήσεις προληπτικά όμως την κορύφωση της ελευθερίας του λόγου βάζοντας ακόμη περισσότερα όρια σε κάτι το οποίο δεν περιορίζεται δεν θα έχει νόημα.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για θέματα όπως τα μπλογκ δεν είναι πάντως μόνο ελληνικό φαινόμενο. «Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Χιρδάρης.

1 σχόλια:

Τη 2/28/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Εάν κάποιος θίγεται από τα όσα γράφονται σε κάποιον ιστοχώρο μπορεί να προβεί σε μηνύσεις, κάτι το οποίο προβλέπει η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία. Το να χτυπήσεις προληπτικά όμως την κορύφωση της ελευθερίας του λόγου βάζοντας ακόμη περισσότερα όρια σε κάτι το οποίο δεν περιορίζεται δεν θα έχει νόημα.

Συμφωνω.Αυτο ειναι που πρεπει να γινει αντιληπτο.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα