Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

΄Αρρωστες θάλασσες γύρω μας


Θα μου πείτε ότι ανέβασα ξανά προ ημερών σχετική έρευνα, αλλά αν δεν ασχοληθούμε αγαπητοί μου συν-αιγαιοπελαγίτες με τα του οίκου μας(όχι, δεν θα πέσει να μας πλακώσει αυτός, θα μας πνίξει στη βρωμιά του)εμείς που ζούμε εδώ, ποιός περιμένετε να το κάνει οι του λεκανοπεδίου; Ιδού λοιπόν νέα έρευνα περί των ελληνικών θαλασσών και την μόλυνση αυτών, στις οποίες φιγουράρουν φάτσα-κάρτα και τα δικά μας τα νερά(ναι, σε αυτά που κατά το παραδοσιακό"αγγέλοι φτερουγίζουν"):

Διεθνής έρευνα δείχνει ότι η ρύπανση απειλεί άμεσα με καταστροφή τα οικοσυστήματα στα ελληνικά πελάγη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr
Σήμα κινδύνου για την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στις ελληνικές θάλασσες εκπέμπει πρόσφατη διεθνής έρευνα, που αποκαλύπτει ότι ελάχιστες υδάτινες περιοχές στην Ελλάδα έχουν παραμείνει ανέγγιχτες από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Από τους χάρτες που παραχώρησαν στα «ΝΕΑ» οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη προκύπτει ότι ο Σαρωνικός έως και τη βραχονησίδα του Σαν Τζώρτζη όπως και οι ανατολικές παράκτιες περιοχές της Αττικής υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ακολουθούν Θερμαϊκός, Πατραϊκός, Παγασητικός και ο Αργολικός Κόλπος. Επιπλέον, μεγάλη καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παρουσιάζεται στις εκβολές του Έβρου και του Αξιού, στην Κυλλήνη, στα Χανιά και στο Ηράκλειο, στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τα παράλια της Σμύρνης και έως τη Βόρεια Χίο και τη Νότια Λέσβο, καθώς και νότια της Σάμου έως τα Δωδεκάνησα και τα παράλια της Μικράς Ασίας.


«Συγκεκριμένα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο δεν εξετάσαμε την ιστορική ρύπανση της περιοχής από τις δραστηριότητες των πολιτισμών, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Όμως, τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων αρκούν για να δείξουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή», λέει επικεφαλής της έρευνας και επισημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση: «Η καλύτερη διαχείριση των χερσαίων αποβλήτων- κυρίως των τοξικών ουσιών που καταλήγουν στη θάλασσα-, η πιο ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και οι αυστηρότεροι νόμοι για την αλιεία είναι μερικές από τις λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να αποτραπεί ο θάνατος των θαλασσών» συμπληρώνει ο δρ Χάλπερν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα