Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Αυτές δεν είναι ειδήσεις...


Το κείμενο μου έστειλε με mail ο φίλος dimikar, και όντως είναι εκτός από ενδιαφέρον έως και ανησυχητικό:

Προ των πυλών η πετρελαϊκή κρίση
του Michael HamlynΤρίτη, 18 Μαρτίου 2008, στη δικτυακή εφημερίδα iafrica.com
Μια θλιβερή πρόβλεψη για το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου, που αναμένει μια πιθανή Ημέρα της Κρίσης μέσα σε πολύ λίγα έτη, έγινε την περασμένη Τρίτη στη διάσκεψη για το πετρέλαιο, το αέριο και τα πετροχημικά της νότιας Σαχάρας στο Καίηπ Τάουν.
Ο Chris Skrebowski, ένας ερευνητής στο Βρετανικό ίδρυμα ενέργειας, είπε στους εκπροσώπους πως ο ζήτηση σε πετρέλαιο θα αυξηθεί το 2011 ή το 2012 περίπου στα 93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πράγμα που θα φέρει νωρίτερα ελλείψεις στην παραγωγή πετρελαίου, και πρόβλεψε: «Θα υπάρξουν ελλείμματα ανεφοδιασμού πριν το χειμώνα του 2008»
Ο Skrebowski είπε ότι οι πιο πρόσφατες στατιστικές της BP έδειξαν ότι σε σημείο αιχμής (peak oil) έχουν φτάσει ήδη μερικές περιοχές. «Η παραγωγή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε το 1997 και έχει μειωθεί τώρα κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (10,4%)», είπε.
Επίσης, η παραγωγή της Ρωσίας αυξήθηκε το 2002, και έχει μειωθεί τώρα κατά 771.000 βαρέλια ημερησίως (2,15 %). Στη Βόρεια Αμερική/Μεξικό αυξήθηκε το 1997. Η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας (UK/Norway/Denmark) αυξήθηκε το 2000 και έχει μειωθεί τώρα κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (25,4 %)».
Οι πετρελαιοπαραγωγοί σε κατήφορο
Οι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου 28 σημαντικοί πετρελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε πτώση, και ότι περίπου 35% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από πηγές που στερεύουν. Μόλις φθάσει αυτός ο αριθμός στο 51% «φθάνουμε στην παγκόσμια αιχμή πετρελαίου», είπε.
Η παγκόσμια αιχμή πετρελαίου θα έρθει νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι αναμένουν, είπε ο Skrebowski στους εκπροσώπους. Και εξήγησε ότι η παγκόσμια παραγωγή πέφτει όταν οι απώλειες της παραγωγής από τις χώρες που οι πηγές τους στερεύουν υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγής στις χώρες που έχουν ακόμα παραγωγικές πηγές.
Και ανέφερε οκτώ βασικά ενδεικτικά σημεία ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο αιχμής: μειωμένος αριθμός ανακαλύψεων νέων πηγών, λίγες ανακαλύψεις νέων μεγάλων πετρελαιοπηγών, ολοένα περισσότερες χώρες με συνεχή μείωση της πετρελαιοπαραγωγής τους, πολλές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους σε ικανοποιητικά επίπεδα, μη γεωλογικές απειλές στο μελλοντικό εφοδιασμό με πετρέλαιο, η τρέχουσα έλλειψη αυξητικών ροών, λίγες χώρες με πραγματικό αναπτυξιακό δυναμικό, η μεγάλη ηλικία των μεγαλύτερων φυσικών αποθεμάτων και τέλος, οι συνεχείς υψηλές τιμές του πετρελαίου.
«Οι επιχειρήσεις πετρελαίου αγωνίζονται ήδη να κρατήσουν την παραγωγή τους», είπε. «Το τρίτο τρίμηνο του 2007, μόνο το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου κατέγραψε κέρδη. Στα τελευταία 12 τρίμηνα η παραγωγή πετρελαίου έχει κατηφορίσει προς τα κάτω για τους πέντε κολοσσούς του πετρελαίου», λέει ο Skrebowski.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ: http://business.iafrica.com/news/306952.htm
Αυτός είναι λόγος για πραγματική ανησυχία και προβληματισμό. Κι όμως τα εγχώρια Μ.Μ.Ε. δεν ασχολήθηκαν -ούτε πρόκειται- καθόλου. Περί «άλλα τυρβάζουν», ενώ θα όφειλαν να ενημερώνουν πλήρως για τόσο σοβαρά θέματα, που μπορεί να αποβούν μοιραία ακόμα και για την επιβίωσή μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα