Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Δωρεάν λάβετε-δωρεάν δώτε


Να και μια ακόμη επιστημονική τεκμηρίωση, για κάτι που έντονα βρίσκεται σε αυτή τ ηχώρα ακόμα, ευτυχώς, και που αποδεικνύει την σημασία της καλής ψυχολογίας στον άνθρωπο, όταν είναι πράγματι τέτοιος. Το χρήμα φέρνει την ευτυχία όταν ξοδεύεται για την απάλυνση του πόνου και την κάλυψη των αναγκών των άλλων και είναι μια έρευνα, μια μελέτη που δείχνει επιστημονικά, αυτό που καθένας αισθάνεται όταν κάνει το καλό:

Το χρήμα (όταν ξοδεύεται σε άλλους) φέρνει την ευτυχία
Το χρήμα μπορεί να φέρει την ευτυχία, εφόσον ξοδεύεται για άλλους ή σε κοινωφελείς σκοπούς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Η έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης Science, αποδεικνύει ότι το γνωμικό «καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις», είναι επιστημονικά έγκυρο, όπως εξηγεί η Ελίζαμπεθ Νταν, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.Οι μελετητές διεξήγαγαν τρία πειράματα για να μετρήσουν πόσο ευτυχείς νιώθουν άνθρωποι, που μόλις ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με όσους έδωσαν ποσά σε κοινωνικούς σκοπούς. «Διαπιστώσαμε ότι όσοι ανέφεραν ότι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τους άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχείς», λέει η δρ Νταν, επικεφαλής της πρωτότυπης μελέτης.
Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το αίσθημα ευτυχίας με την προσφορά σε φιλανθρωπίες, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι η προσφορά χρημάτων σε κοινωνικούς σκοπούς είναι παράγοντας ευτυχίας. Η πρώτη μελέτη μέτρησε πόσο ευτυχείς δήλωσαν 630 Αμερικανοί, αφού είχαν ξοδέψει χρήματα για τον εαυτό τους ή για άλλους. Εκείνοι που ανέφεραν ότι ξόδεψαν για άλλους, ήταν πιο ευτυχισμένοι. Η δεύτερη μελέτη μέτρησε τη μεταβολή στην ευτυχία εργαζομένων εταιρίας, αφού ξόδεψαν χρηματικό μπόνους μεταξύ 3.000 και 8.000 δολαρίων.
«Όσοι ξόδεψαν μεγαλύτερο μέρος του μπόνους τους σε κοινωφελείς σκοπούς, ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι», λέει η δρ Νταν. Αυτό που επηρέασε περισσότερο το βαθμό ευτυχίας δεν ήταν το ποσόν του μπόνους, αλλά πόσο από αυτό δαπανήθηκε σε κοινωνικά έργα.Στο τρίτο πείραμα, μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Βανκούβερ έλαβαν πέντε ή είκοσι δολάρια και πήραν την εντολή να τα ξοδέψουν την ίδια ημέρα. Στους μισούς δόθηκε η εντολή να ξοδέψουν τα χρήματα αγοράζοντας πράγματα για τον εαυτό τους, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να δωρίσουν πράγματα σε άλλους. Στο τέλος της ημέρας, οι φοιτητές που είχαν αξιοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσουν πράγματα για άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών.Η δρ Νταν σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει νέα μελέτη, με θέμα την προσφορά χρόνου ή υπηρεσιών για κοινωφελείς σκοπούς και πόσο αυτή ευνοεί την ευτυχία.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.publicaffairs.ubc.ca/media/releases/2008/mr-08-032.html

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα