Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Φρένο στη σακούλα!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ "ΝΕΑ":

Χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές δηλητηριάζοντας περιβάλλον- τροφική αλυσίδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Το πλαστικό πνίγει την Ελλάδα
Στα σκουπίδια πετάμε 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο: αυτό είναι το κόστος για τις πλαστικές σακούλες, που αφού χρησιμοποιηθούν για δεκαπέντε λεπτά- κατά μέσο όρο- πετιούνται.
Το συνολικό βάρος που έχει το πλαστικό μίας χρήσης, το οποίο καταλήγει σε χωματερές, ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, ακόμη και στη... θάλασσα, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 60.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, αν σταματούσε η διάθεση της πλαστικής σακούλας, η τιμή της οποίας είναι ενσωματωμένη στα προϊόντα, ο λογαριασμός στο ταμείο θα μειωνόταν κατά0,3%.
Ανακύκλωση... μηδέν
Ήδη σε αρκετές χώρες η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει καταργηθεί ή περιοριστεί μέσω κοστολόγησης. Επιπλέον έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαχείρισή της ως απαβλήτου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχει από το 2001 νομοθεσία με στόχο τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των πλαστικών τσαντών ως υλικών συσκευασίας, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από αποθαρρυντικά: «Ελάχιστο έως μηδενικό ποσοστό των 60.000 τόνων πλαστικής σακούλας ανακυκλώνεται ετησίως», τονίζει ο κ. Χρυσόγελος.
Κατασκευάζονται σε ένα δευτερόλεπτο, μολύνουν για 50 χρόνια!
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά εις βάρος μας, εις βάρος της υγείας μας, του περιβάλλοντος, του μέλλοντός μας. Εμείς εδώ τι κάνουμε; Μια τοπική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ προ καιρού, θέλοντας να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, να ευαισθητοποιήσει και παράλληλα να διαφημιστεί φυσικά, μοίρασε δωρεάν μια ποσσότητα πάνινων τσαντών. ΄Οπως έχω ξαναγράψει ελάχιστοι τις χρησιμοποιούν, ενώ αν παρατηρήσετε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ η κατάχρηση που γίνεται είναι εξοργιστική. Δεν γεμίζουμε τις πλαστικές σακούλες, για να μην βαραίνουν και χρησιμοποιούμε έτσι περισσότερες για τα ψώνια μας. Αλλά και ένα σωρό άλλες χρήσεις, περιττού πλαστικού. σε συσκευασίες και αλλού, έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό που διαβάσατε παραπάνω.
Εμείς τι κάνουμε; Είναι το ερώτημα που πρέπει να απευθύνουμε ο καθένας στον εαυτό του, γιατί αυτές οι δράσεις είναι πρώτα ατομικές και στη συνέχεια γίνονται συλλογικές, μέχρι που να γίνουν "κοινωνικές" που είναι κάτι που αργεί. Μπορούμε εμείς οι μπλόγκερ, που είμαστε και ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα να βοηθήσουμε; Μπορούμε λέω εγώ και πρέπει να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα. Περιμένω προτάσεις.

1 σχόλια:

Τη 1/17/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

πέρα απο το σατιρικό σχόλιο για την παπισερί Γκασκόνι, συμφωνώ , αλλά έτσι όπως καταντήσαμε, ίσως θέλουμε κίνητρα. παλιά, στις γειτονιές περνούσε ο παλιατζής , έδινες γιάλινα μπουκάλια κι έπαιρνες μανταλάκια ξύλινα. μεγάλα σούπερ μάρκετ, κατά καιρούς έχουν μηχανές ανακύκλωσης π.χ κουτιών αλουμινίου. τρέχανε όλοι και βάζανε στο μηχάνημα τα κουτάκια, παίρνανε το απόκομμα και συμμετείχαν σε κλήρωση διαφόρνω ειδών, ή είχαν μια μικροέκπτωση. λυπάμαι το χαρτί, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα χαρτιά στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Κάτι πάει να γίνει απο πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά είναι θέμα συνήθειας και συνείδησης.θέλει οργάνωση κατά συνοικίες, χωριά, υπηρεσίες κλπ. Δύσκολα ο πολίτης ανταποκρίνεται, χωρίς να "κερδίσει" κάτι. εκεί μας οδήγησαν οι τζογαδόροι των εξουσιών. ας είναι ένα έπαθλο για τη γειτονιά, κάποια καλλωπιστικά φυτά σε ειδικά παρτέρια, κάτι για δημόσιο όφελος και προσωπικό στα παιδιά αποκλειστικά, ώστε να μην πετάνε χαρτιά, πλαστικά κλπ. Αν γνωρίζουν ότι θα βα βραβευτούν, θα συνειδητοποιήσουν σιγά-σιγά τί κερδίζει το περιβάλλον και πόσο συμβάλλουν γι αυτό με το να το προστατεύουν . ξέραμε μόνο να γράφουμε στις εκθέσεις "η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά" , ποιά αρχοντιά, όταν συνηθίσαμε στο χάος του πλαστικού και θεωρούμε παλιομοδίτικο το δικτάκι ή την πάνινη τσάντα. θυμάμαι τα δικτάκια τότε στις λαϊκές αγορές και τις μεγάλες καμποτένιες τσάντες, τις χάρτινες σακούλες που η θειά Χαρίτσα έλεγε χαρακτηριστικά όταν, βγήκε το πλαστικό: Γιέμ Μανουλάκ΄ι, βάλειμ γκδα δυο κιλά φασούλις σε μια χαρτοσακούλα λάϊνου (λαΪνου δηλαδή νάυλον)...Σημαία, απο νάϋλον σηκώνουμαι σημαία πλαστική, ο κόσμος δεν έχει τίποτα να μάθει και τίποτα να δει (Σαββόπουλος)

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα