Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Εγκεφαλικά...επεισόδια!




Εγκεφαλική η ψήφος!

Με ποια κριτήρια επιλέγουν πολιτικό φανερώνει το πρώτο νευροπολιτικό πείραμα που έγινε στην Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Τι είναι αυτό που κάνει συμπαθή στους πολίτες τον Γιώργο Παπανδρέου; «Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του». Για ποιο λόγο δείχνουν προτίμηση στον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή; «Επειδή δεν ξεχνούν την πολιτική του καμπάνια». Αυτά έδειξε ο... εγκέφαλος ψηφοφόρων, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρώτο «νευροπολιτικό πείραμα» στην Ελλάδα.
Στο μυαλό των Ελλήνων τρύπωσαν οι επιστήμονες για να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που οδηγεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλον πολιτικό. Για να «ξεκλειδώσουν» τον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές ζήτησαν απο όλους εκείνους που δέχτηκαν να πάρουν μέρος στο πείραμα, να ξαπλώσουν στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο (fΜRΙ) και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 20 λεπτά, ενώ προηγουμένως τους φόρεσαν μια ειδική μάσκα, που λειτουργούσε ως προβολέας φωτογραφιών.


Τι έδειξε το πείραμα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, στην εικόνα του Κώστα Καραμανλή, η δεξιά άνω κροταφική έλικα είναι αυτή που ενεργοποιείται περισσότερο, στην πλειονότητα των ανθρώπων. «Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου σχετίζεται με την επεξεργασία αναμνήσεων που έχουν να κάνουν με την ακοή, όπως είναι για παράδειγμα η χροιά της φωνής, τμήματα λόγων που έχει εκφωνήσει, αλλά και την μάθηση- άρα προηγούμενες εμπειρίες που αφορούν το άτομο ή σχετίζονται με αυτό», αναφέρει ο κ. Φώτης Φιλιππόπουλος, υπεύθυνος της έρευνας- διευθυντής της εταιρείας νευρομάρκετινγκ «Delphi».
Το συμπαθητικό προφίλ είναι το «ατού» του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα έδειξε η αντίδραση των αναποφάσιστων στην εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου ο κροταφικός λοβός και συγκεκριμένα η μέση κροταφική έλικα που συνδέεται με το συναίσθημα... πρασίνισε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. «Οι μετέχοντες φαίνεται ότι θεωρούν την έκφραση του προσώπου του κ. Παπανδρέου πιο συμπαθητική έναντι των άλλων δύο πολιτικών». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ερευνητών, το «βλέμμα» του συγκεκριμένου πολιτικού αλλά και η φυσιογνωμία του είναι τα χαρακτηριστικά που «κερδίζουν» τους ψηφοφόρους.

Δεν ξέρω τι γνώμη σχηματίσατε, όχι για τους πολιτικούς ή για τους ψηφοφόρους,αλλά για το μηχάνημα(διότι αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο), αλλά αν είναι τώρα να αρχίσουμε να κάνουμε αξονική για να καταλάβουμε γιατί ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε αφήστε το καλύτερα γιατί παίρνουμε και ακτινοβολία. Και για εγκεφάλους σαν κι αυτούς που αποφασίζουν τοιουτοτρόπως μια δόση ακτινοβολίας ίσως να είναι επικύνδυνη. Ασε δηλαδή που ανοίγουμε τώρα άλλες πόρτες. Μην το πάρουν σοβαρά και μας περνάνε πρώτα αξονική κι ύστερα πάμε στην κάλπη(το φαντάζεστε, ένας αξονικός τομογράφος απέξω από το εκλογικό κέντρο αντί για exit-polls;)
ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ "ΝΕΑ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ

3 σχόλια:

Τη 1/15/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.ΜΑΛΛΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ..
GIANITOS............

 
Τη 1/15/2008 , Ο χρήστης Blogger DINOS TZORTZOGLOU είπε...

χεχεχε...
Τρικυμία εν κρανίω.......

 
Τη 1/16/2008 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

"νευροπολιτικό πείραμα"..χμ, χμ, -κάντε κάτι ψυχολόγοι είναι σοβαροί οι λόγοι-, το ψάχνουνε οιεπιστήμονες κι είπανε :βρε μπας κι ο θείος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δίκιο που χαρακτήριζε την Ελλάδα απέραντο φρενοκομείο; Με τέτοιες επιλογές, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, όπως λέει κι ο μπάρμπα Χριστόδουλος:για κοίτα που πααίνουμε ντουγρού στο γκρεμό, σαν εκείνα τα γρουνάκια της παραβολής του Κυρίου...Μάλιστα,σωστός , ενώ η θειά Ελπινίκη το θέτει με άλλη παραβολή, αυτή των μωρών Παρθένων, βοήθειά μας!! με αγάπη Κούλα Καραμηνά

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα