Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Παινέματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας

Δεν θα μπορούσα να μην το αναρτήσω:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ"ΝΕΑ"
Ελληνικό κρασί μεθάει τη Γαλλία

Στη χώρα του ακριβού κρασιού, γίνονται ανάρπαστες 50 ελληνικές ετικέτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα
Τα ελληνικά κρασιά κατακτούν όχι μόνο την οινοπαραγωγό Γαλλία αλλά και τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία... Στην ένθετη φωτό αριστερά, οι αδελφοί Μαυρομμάτη που έχουν αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων στη Γαλλία και υποστηρίζουν ότι το 90% των πελατών τους προτιμά τα ελληνικά κρασιά. Δεξιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Κυρ Γιάννη Α.Ε. κ. Στέλιος Μπουτάρης: «Οι πωλήσεις των κρασιών μας βρίσκονται σε ανοδική τροχιά», λέει
«Αν η Σάμος ήταν στη Γαλλία, ένα μπουκάλι από το κρασί της θα πουλιόταν προς 80 ευρώ. Έχει όμως την ατυχία να βρίσκεται στην Ελλάδα και έτσι πουλά πολύ φθηνότερα το μοσχάτο του νησιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο οινολόγος και μοναδικός στην Ελλάδα «Μaster» του κρασιού κ. Κώστας Λαζαράκης.
«Το 80% της παραγωγής μοσχάτου Σάμου εξάγεταικαι από αυτό το 90% πηγαίνει στη Γαλλία. Εκτός όμως από τα κρασιά της Σάμου εξάγονται στη Γαλλία και κρασιά από τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, με ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση».
«Πριν από δέκα χρόνια οι Γάλλοι γνώριζαν μόνο τη ρετσίνα, από τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά. Σήμερα ζητούν επίμονα καλής ποιότητας ελληνικά κρασιά. Πενήντα διαφορετικές ελληνικές ετικέτες πωλούνται σήμερα στη Γαλλία. Στον κατάλογο των κρασιών των εστιατορίων μας υπάρχουν τόσο γαλλικά όσο και ελληνικά κρασιά, όμως το 90% των Γάλλων πελατών μας επιλέγει τα ελληνικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Μαυρομμάτης, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στη Γαλλία.
Από μοσχάτο Σάμου η Θεία Ευχαριστία των Καθολικών
«ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ χρόνους, η Σάμος τροφοδοτεί με τα κρασιά της τις ξένες αγορές και ιδιαίτερα τη Γαλλία, η οποία είναι τα τελευταία 40 χρόνια η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της. Το κρασί εξάγεται σε μορφή χύμα και η διείσδυση στην γαλλική αγορά είναι πολύ ικανοποιητική αφού το Μuscat de Samos πωλείται στα περισσότερα σημεία λιανικής στη Γαλλία. Στα τέλη του 19ου αιώνα η Καθολική Εκκλησία παραχώρησε στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου για τη Θεία Ευχαριστία. Προνόμιο που διατηρείται μέχρι σήμερα», τονίζει ο κ. Γιάννης Παρασύρης, διευθυντής πωλήσεων των συνεταιρισμών Σάμου.
Η έκταση των σαμιώτικων αμπελώνων είναι περίπου 16.000 στρέμματα στις πλαγιές του βουνού Άμπελος σε υψόμετρο μέχρι και 800. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 7.000 τόνους κρασιού.
«Το 98% των αμπελώνων αφορούν την καλλιέργεια του λευκού μικρόρωγου μοσχάτου της Σάμου, που θεωρείται ο ευγενέστερος κλώνος στην οικογένεια των μοσχάτων», επισημαίνει ο κ. Παρασύρης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα