Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

΄Οταν οι λόρδοι μας ερωτεύονταν!


Από τα σημερινά ΝΕΑ:
«Σ΄ αγαπώ» στα ρωμαίικα
Tετράδιο του Λόρδου Βύρωνα με σημειώσεις για ελληνικές εκφράσεις
TΗΕ ΤΙΜΕS Της Dalya Αlberge
Λόρδος Βύρωνας: «Ομιλώ ανεκτά τα ρωμαίικα, δεν διαφέρουν από τις αρχαίες διαλέκτους τόσο πολύ», έγραφε στις σημειώσεις του ο ποιητής που πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών
Ήταν ο απόλυτος Δον Ζουάν, όμως φαίνεται πως ακόμη και ο Λόρδος Βύρων χρειαζόταν λίγη βοήθεια, όταν επρόκειτο για τη γλώσσα του έρωτα. Ένα χειρόγραφο δερματόδετο σημειωματάριο ήρθε στο φως, το οποίο ανήκε στον ποιητή και είναι γεμάτο με ερωτικές εκφράσεις στα ελληνικά.
O Μπάιρον συγκέντρωνε φράσεις όπως «Σ΄ αγαπώ με όλη την καρδιά μου» έχοντας στόχο να γοητεύσει γυναίκες όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Το σημειωματάριο, το οποίο χρονολογείται από το 1809, ανακαλύφθηκε στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σκωτίας. Ειδικοί το βρήκαν ενώ έφτιαχναν τον κατάλογο των 10.000 εγγράφων του Βύρωνα από το νεοαποκτηθέν αρχείο του εκδότη Τζον Μάρρεϊ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αλληλογραφία του ποιητή με τον εκδότη του και άλλο σχετικό υλικό.
Σχόλιο: Καμμία σχέση η φωτογραφία με τα γραφόμενα, ουδείς υπαινιγμός περί την άνασσα και τον ιθαγενή πιτσιρικά που παρελεύνει έμπροσθεν αυτής. Το δημοσίευμα, όπως θα διαπιστώσατε ήδη,έχει να κάνει με τον ερωτευμένο(και όχι ερωτύλο)Βύρωνα, επί το ελληνικότερο, ο οποίος προσπαθούσε να εκφράσει τις ερωτικές του διαθέσεις με την καταλληλότερη γιαυτό, γλώσσα του κόσμου, την ελληνική. Διότι-και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε-έχουμε την πιο ερωτική(έως και την πιο σεξουαλική)γλώσσα του κόσμου, δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου. Βέβαια μιλάμε για την εποχή της ελληνικής επανάστασης, όταν οι λόρδοι ερωτεύονταν άτομα του αντιθέτου φύλλου και δεν είχαν βγει στον αφρό όλες αυτές οι φήμες περί των ιδιαιτέρων συνηθειών τινων εξ αυτών. ΄Οχι βέβαια ότι δεν περιλαμβάνει η διεθνής ημών γλώσσα κεφάλαια και γι ΄ αυτές τις περιπτώσεις(υπάρχουν παραρτήματα όπως τα καλλιαρντά κ.ά.),αλλά εδώ, επαναλαμβάνω το θέμα μας είναι ο Βύρων και οι ερωτικές του εκφράσεις. ΄Ηταν, όπως υπαινίσσομαι και στον τίτλο, η εποχή που μας αγαπούσαν και μας υποστήριζαν οι λόρδοι, αργότερα τα πράγματα άλλαξαν, με τις γνωστές ιστορικά επεμβάσεις και παρεμβάσεις(σχετικά μάλιστα μπορείτε να διαβάσετε σήμερα στον τύπο, όπου υπάρχουν αναφορές, ακόμη και για την πρόσφατη ιστορία μας, με το άνοιγμα κάποιων αρχείων, με την παρέλευση 30ετίας, για τις εκλογές του 1977 και τον Ανδρέα Παπανδρέου). Ας μείνουμε όμως με την ανάμνηση στιγμών ελκυστικών, του Βύρωνος με την ερωτική έκφραση"σαγαπώ με όλη την καρδιά μου".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα