Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

35 χρόνια με το φακό-μια ζωή με αγώνες




"Τριανταπέντε χρόνια με τον φακό της επικαιρότητας 1960-1995" ονομάζεται το λεύκωμα που εξέδωσε ο απόπλους με την φωτογραφική"δράση"(γιατί έχει και άλλων ειδών)του Νίκου Νόου, του μοναδικού ζώντος θρύλου της σαμιακής φωτογραφίας. Ο Νίκος Νόου έχει καταγράψει όλα τα γεγονότα της σύγχρονης τοπικής ιστορίας, όπως ο μεγάλος Κυριακίδης της Θεσσαλονίκης και χάρις σ΄ αυτόν και στο λεύκωμα που κρατάμε στα χέρια μας, μπορούμε να θυμόμαστε, να αναπολούμε, να μην ξεχνάμε όσα έγιναν, να τα πληροφορούνται με τον καλύτερο τρόπο(φωτογραφία)οι νεότεροι.
Αν όντως"μια φωτογραφία είναι όσο χίλιες λέξεις" τότε ο κ.Νίκος έχει γράψει κατά τον καλύτερο τρόπο την σύγχρονη ιστορία μας. Είναι δύσκολο πολύ, να ξεφυλλίσεις το λεύκωμα, να διαβάσεις τα εισαγωγικά σημειώματα του Χρήστου Λάνδρου, του Βαγγέλη Δημητριάδη και του ίδιου του Νίκου Νόου και μετά να βρεις λόγια να συνοδέψεις αυτές τις τρείς φωτογραφίες του κ. Νίκου σε μια ανάρτηση σε ιστολόγιο. Αν το επιχειρώ είναι γιατί ο κ. Νίκος με τιμά εδώ και πολλά χρόνια με την φιλία του, από μικρό παιδί, και ειδικά τα τελευταία χρόνια η αλληλοεκτίμησή μας έχει αναβαθμιστεί σε υψηλά επίπεδα, είναι γιατί τον θεωρώ έναν πλήρη πνευματικό άνθρωπο, που συνδυάζει την μεγαλωσύνη, την δημιουργικότητα και την απλότητα ταυτόχρονα. Είναι, τολμώ να πω, ένας πλήρως ολοκληρωμένος άνθρωπος, ένα κοινωνικό όν, που επιμένει να αντιστέκεται ακόμα στην προβέτζα της εποχής και να μας προτρέπει όλους σε μια βραδιά νηνεμίας στα παλιά Ταμπάκικα.
Το λεύκωμα καλύπτει 35 χρόνια φωτογραφικής δράσης σε επαγγελματικό αλλά όχι μόνο, επίπεδο, αλλά και από το 1995 και μετά, μέχρι και σήμερα ο κ. Νίκος συνεχίζει να δρα, αθόρυβα όπως πάντα, μακριά από τα φλας της δημοσιότητας(τι οξύμωρο!), αλλά και με πάταγο όταν διαπιστώνει αλλοιώσεις και βάναυσες επεμβάσεις στο περιβάλλον.
Και μια που μπαίνει σε λίγο καινούργιος χρόνος, του εύχομαι να είναι καλά, γερός, δυνατός,μαχητικός κι ανήσυχος, σαν ΕΠΟΝίτης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα