Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Α ρε μαύροι!



Από τα σημερινά ΝΕΑ:
Η Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος μελέτησε ένα απολίθωμα κρανίου που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1952 και ανακάλυψε τον πρόγονο του σημερινού ανθρώπου.

«Βρήκα στην άμμο τους προγόνους μας»

Ελληνίδα έκανε την ανακάλυψη της χρονιάς μελετώντας ένα κρανίο που βρέθηκε το 1952
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
Η Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος μελέτησε ένα απολίθωμα κρανίου που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1952 και ανακάλυψε τον πρόγονο του σημερινού ανθρώπου
«Τα αποτελέσματα της μελέτης του κρανίου μάς δίνουν το δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι ο πρόγονος του σημερινού ανθρώπου δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που έζησε και εξελίχθηκε στην αφρικανική ήπειρο πριν από 40.000 χρόνια».
Την επιλογή της πριν από περίπου 20 χρόνια να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα της Νομικής στην Αθήνα αλλά να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές και μάλιστα σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, αυτόν της Ανθρωπολογίας, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς προφητική. Η ανακάλυψη που έκανε η δρ Κατερίνα Χαρβάτη στην αρχή της χρονιάς θεωρείται από το αμερικανικό περιοδικό «Τime» ως μία από τις 10 σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2007.
Η Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος και μόνιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, τον περασμένο Ιανουάριο μελέτησε- μαζί με επταμελή ομάδα από πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής- ένα απολίθωμα κρανίου, το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1952. «Χρειάστηκε έρευνα και μελέτες περίπου δύο ετών, κι αυτές έγιναν τόσο με επισκέψεις στην αφρικανική ήπειρο όσο και μέσα στα εργαστήρια. Το σημαντικό όμως είναι ότι καταφέραμε να χρονολογήσουμε το κρανίο αυτό. Είμαστε σε θέση πια να γνωρίζουμε ότι το κρανίο Χοφμάιερ θάφτηκε πριν από 36.000 χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ Χαρβάτη και συνεχίζει: «Όταν έκανα την πρώτη ανάλυση στο εργαστήριο και είδα το αποτέλεσμα, απλώς ενθουσιάστηκα. Επανέλαβα την ανάλυση τρεις φορές για να είμαι σίγουρη, πριν επικοινωνήσω με τους συνεργάτες μου», τονίζει η 37χρονη ερευνήτρια.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν πρωτοποριακή. «Στην ουσία χρονολογήσαμε την άμμο που είχε συσσωρευτεί στην κρανιακή κοιλότητα, μετρώντας τη ραδιενέργειά της. Κι αυτή μας έδωσε την ηλικία της ταφής του κρανίου». Το πιο σημαντικό σκέλος ωστόσο αυτής της ανακάλυψης ήταν η μορφολογική ανάλυση με τη χρήση τρισδιάστατων δεδομένων και εικονικής ψηφιοποίησης που έδειξε τη συγγένεια αυτού του κρανίου με αντίστοιχα κρανία της ίδιας χρονικής περιόδου που βρέθηκαν την ίδια εποχή στις περιοχές της Ευρώπης. «Για πρώτη φορά έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική», επισημαίνει.
Εξαπλώθηκε
«Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε κάπου στην Ανατολική Αφρική και από εκεί εξαπλώθηκε και στη Νότια, όπου βρέθηκε το κρανίο, και σε άλλα μέρη της Αφρικής αλλά και εκτός Αφρικής: στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία και πολύ βέβαια αργότερα στην Αμερική», συμπληρώνει η δρ Χαρβάτη. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, προσθέτει η ερευνήτρια, είναι στην περίπτωση της αποκομμένης ηπείρου της Αυστραλίας. «Ενδεχομένως είχαν εποικήσει εκεί από μία παραλιακή οδό από τη Νότια Ασία».
΄Οπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε είμαστε όλοι μαύροι και εκτός από την καταγωγή, έχω την εντύπωση πως εδώ ισχύει και το άλλο: "κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον".
Αλήθεια, οι "συνάδελφοι" Αφρικανοί" έχουν ευγενή και μη ευγενή ταμεία;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα