Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Βρε καλώστονε τον Καποδίστρια(2)



Από το σημερινό ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(Αποσπάσματα)

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2

* Εισηγήσεις για σύσταση επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί τις αλλαγές δέχεται ο Πρωθυπουργός
Ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας
* Οι περιφέρειες μειώνονται σε 5 από 13 * Καταργούνται οι 54 νομαρχίες και ιδρύονται 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες * Οι 1.034 δήμοι θα συγχωνευθούν σε 400

Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ριζικές αλλαγές στη δομή της χώρας επιφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», στον βαθμό που διατηρηθεί ως την υλοποίησή του ανόθευτο, έναντι των πιέσεων και αντιδράσεων τις οποίες προκαλεί ήδη η σχεδιαζόμενη αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας, όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Οι περιφέρειες της χώρας από 13 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε πέντε, θα έχουν καθαρά επιτελικό κρατικό χαρακτήρα και θα ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια των πέντε αναπτυξιακών περιφερειών, όπως ακριβώς προσδιορίζονται στο ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Οι 54 νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες «περιφερειακού» χαρακτήρα με εντελώς νέες αρμοδιότητες και υπηρεσιακή δομή. Οι 1.034 δήμοι θα συγχωνευθούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψουν περίπου 400 νέοι δήμοι, εκ των οποίων περίπου οι 200 θα ταυτίζονται με τα όρια των πρώην επαρχιών στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα θα διατηρηθούν οι 160 δήμοι στα συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ισχύσει και η αρχή «ένας δήμος για κάθε νησί της χώρας».
* Οι διάδοχοι των 54 νομαρχιών
Σε αντίθεση με τον «Καποδίστρια 2», πλήρης ανατροπή επέρχεται στο καθεστώς των νυν νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Δεν θα καταργηθούν μόνο οι υφιστάμενες 54 νομαρχίες και στη θέση τους θα δημιουργηθούν 15, δεν θα αλλάξει απλώς η χωρική τους οριοθέτηση, αλλά θα επέλθουν και ριζικές αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των υπό σύσταση νέων μονάδων. Στόχος είναι κατ' αρχάς οι νέες αυτοδιοικήσεις να ταυτιστούν με τα γεωγραφικά όρια των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών, με εξαίρεση τη νησιωτική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνενωθούν γεωγραφικά από δύο ως και τέσσερις νομαρχίες. Στη νέα διοίκηση που θα καλύπτει τη Στερεά Ελλάδα, για παράδειγμα, θα συνενωθούν οι νομαρχίες Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας και Εύβοιας. Στη νέα διοίκηση που θα προκύψει στη Δυτική Πελοπόννησο θα συνενωθούν οι νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, Στην Αττική θα συνενωθούν όλες οι νομαρχίες του Λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη οι νομοί Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, στη Δυτική Μακεδονία οι νομοί Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών κτλ., όπως αποτυπώνονται στον χάρτη της νέας δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης της χώρας.
Ξεχωριστές ενότητες θα αποτελέσουν τα νησιά του Ιονίου, του Βόρειου Αιγαίου και η Κρήτη, ενώ ενιαίο σύνολο θα αποτελέσουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε από αύριο(γιατί εδώ και χρόνια ισχύει η αρχή"οι κυριακάτικες γράφουν, από Δευτέρα αρχίζει η αναπαραγωγή")αρχίζει το μάτς- και νομίζω ότι ο Δήμος Πυθαγορείου που αντέδρασε στο ενδεχόμενο συγχώνευσής του υπήρξε πρωτοπόρος ίσως και πανελλαδικά- και το τί θ΄ ακούσουμε αδυνατώ να το φανταστώ. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μην κάνει τίποτα θετικό, μπορεί να προωθεί κάθε αντιλαϊκή επιλογή, μπορεί να καταφέρνει τα απίθανα να τα κάνει πιθανά, αλλά στο επικοινωνιακό παιχνίδι δεν πιάνεται(βοηθούντων "ηθικά" και των υπολοίπων κομμάτων βέβαια, διότι τι άλλο είναι από βοήθεια, το ότι "τρίβονται" ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με θέματα κυρίως πρεστίζ και ηγεμονισμού;). Θα ρίξει μετά το Πάσχα(γιατί πρέπει να φάνε κι οι βουλευτές της στην επαρχία με την ησυχία τους μια πέτσα απ΄τ΄ αρνί)στο τραπέζι τον Καποδίστρια 2, θα αρχίσει η πολιτική κολοκυθιά σε τοπικό επίπεδο, θα φουντώσουν οι τοπικισμοί και οι αντιπαλότητες και θα ξεχαστούν όλα τ΄ άλλα.
Τώρα όσο για τα δικά μας; Θα ζήσουμε στιγμές ιστορικές σαν και τότε με το Πανεπιστήμιο, μόνο που τώρα δεν θα πρόκειται για διπολική κατάσταση, αλλά θα μπουν στο παιχνίδι και οι υπόλοιποι. Στην Ικαρία μια απ΄ τα ίδια υπολογίζω μια και εκεί τα ίδια υποβόσκουν. Οι μόνοι ανέπαφοι θα είναι οι Φούρνοι, αν τους αφήσουν στη μοναξιά τους(τυχεροίίί).

Η φωτογραφία μπήκε όχι με υποννοούμενο περί την μελλοντική πρωτεύουσα του ενιαίου Δήμου, αλλά με την έννοια του θολού τοπίου!!!

1 σχόλια:

Τη 3/30/2008 , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Ο μεγάλος χαμός θα γίνει
για την έδρα του νέου Ενιαίου Δήμου !!!
Μια καλή πρόταση είναι να το παίξουν
ο Πετρούσκας με το Λυμπέρη στο τάβλι ...
Μια άλλη να κάνουμε πρωτεύουσα τους ...
Αρβανίτες που είναι στο κέντρο του νησιού ...
Καλά ξεμπερδέματα ...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα